Senzorii pe care i-am instalat peste tot ├«n Rom├ónia ne ofer─â date valoroase despre calitatea aerului. ╚śi cel mai important, totul se ├«nt├ómpl─â ├«n timp real. Pe aplica╚Ťia mobil─â sau pe cerespir.ro vezi ├«n timp real ce se ├«nt├ómpl─â pe teren, peste tot ├«n ╚Ťar─â.

Dar datele senzorilor nu se rezum─â numai la indica╚Ťii punctuale, culese de senzorul cutare. Puterea informa╚Ťiei st─â ├«n num─ârul senzorilor. Sigur, o s─â ├«╚Ťi dai seama repede c─â dac─â ├«ntr-un ora╚Ö avem un num─âr mare de senzori, vei putea vedea o imagine a polu─ârii, exact cum pe televizor vezi o imagine format─â din puncte foarte mici. Vei vedea unde poluarea e mai accentuat─â dar ├«n acela╚Öi timp vei putea s─â corelezi loca╚Ťia cu diver╚Öi agen╚Ťi economici, depozite de gunoi ╚Öi orice alte surse mai mult sau mai pu╚Ťin cunoscute. P├ón─â ╚Öi incendiile devin imediat vizibile prin emisiile abundente de particule fine pe care senzorii uRADMonitor le detecteaz─â cu o precizie foarte bun─â:

M─âsur─âtori din Septembrie 2020: Senzorii Rom├óne╚Öti uRADMonitor instala╚Ťi pe coasta de vest a Americii detecteaz─â incendiile de vegeta╚Ťie

╚śi tu po╚Ťi contribui la extinderea re╚Ťelei de senzori din ora╚Öul t─âu. Po╚Ťi cump─âra un senzor f─âcut de noi sau dac─â te pricepi un pic, po╚Ťi s─â asamblezi unul chiar tu. ├Än acest fel adaugi cu m├óndrie un nou punct pe hart─â, care ├«╚Ťi arat─â ├«n timp real aerul pe care ├«l respiri acolo unde conteaz─â pentru tine.

Lucrurile nu se opresc aici

Dac─â lu─âm mai multe puncte dintr-un ora╚Ö ╚Öi compar─âm datele, vedem lucruri noi. Iat─â doi senzori la nord de Timi╚Öoara, a╚Öa cum apar ei pe harta calit─â╚Ťii aerului. I-am marcat ├«n culori ca s─â facem lucrurile mai simple:

Cel cu verde e un senzor “uRADMonitor SMOGGIE” ├«n timp ce al doilea , marcat cu ro╚Öu e un “uRADMonitor A3” . Aparent indic─â acela╚Öi lucru, valorile instant fiind apropiate ╚Öi corespunz─âtoare unui aer curat. Dac─â ├«n schimb, facem o compara╚Ťie ├«ntre istoricul m─âsur─âtorilor, vedem ceva foarte interesant:

Datele de la doi senzori afla╚Ťi la o distan╚Ť─â de 5km

De╚Öi sunt la o distan╚Ť─â de 5km , separa╚Ťi de relief, cl─âdiri , p─âdure ╚Öi complet independen╚Ťi din punct de vedere a m─âsur─âtorilor ╚Öi a func╚Ťionarii, cei doi senzori merg aproape ├«n tandem. Totu╚Öi, exist─â ni╚Öte nuan╚Ťe interesante: ├«n prima parte a graficului, corespunz─âtoare zilei de 27 iulie, senzorul ro╚Öu, din nord, are tendin╚Ťe urcatoare care se manifest─â ├«naintea celui verde, care ├«l urmeaz─â dup─â c├óteva minute. Asta ne spune dou─â lucruri: de unde vine poluarea (clar vine dinspre cel ro╚Öu, care ├«nregistreaz─â poluarea spre cel verde , care o simte mai t├órziu). Al doilea lucru e legat de v├ónt, ╚Ötim c─â v├óntul a suflat de la cel ro╚Öu spre cel verde ╚Öi nu invers. Ziua urm─âtoare, lucrurile se inverseaz─â.

Cu o analiz─â mai atent─â ╚Öi un num─âr mai mare de senzori pu╚Öi ├«n calcul, am putea determina: viteza v├óntului, direc╚Ťia v├óntului ╚Öi cu suficien╚Ťi senzori, exact de unde vine poluarea. Acesta e doar unul din multele exemple de lucruri noi pe care le putem face cu o astfel de tehnologie distribuit─â. Legisla╚Ťia rom├óneasc─â cere monitorizarea mediilor zilnice, la fiecare 24 de ore, unde astfel de observa╚Ťii fine se pierd ╚Öi nu mai pot fi analizate.

In iernile 2019-2020 ╚Öi 2020-2021, binecunoscute pentru poluarea sever─â din Bucure╚Öti ╚Öi din ╚Ťar─â, observa╚Ťii asem─ân─âtoare s-au putut face la nivel de capital─â, compar├ónd senzori afla╚Ťi ├«n pozi╚Ťii diametral opuse ale ora╚Öului:

22 ianuarie 2021, o zi cu valori de poluare record ├«n Bucure╚Öti ╚Öi ├«n ╚Ťar─â . Sursa www.uradmonitor.com