Va prezentăm echipa WAGE , pentru a vă uimi și pe voi cel puțin la fel de mult pe cât am fost noi de uimiți când am văzut ce au reușit să facă acești tineri coordonați de ai lor buni dascăli, în mai puțin de 6 luni.

Harta poluării orașului Câmpulung” este un proiect ambițios, care a fost dezvoltat într-un mod profesionist de elevi de la Colegiul Național “Dinicu Golescu” din Municipiul Câmpulung. Muncă lor a început în mod riguros cu o etapă de cercetare în care au urmărit să afle date cât mai exacte despre situația poluării din oraș. Au cerut informații de la departamentele de specialitate din cadrul Primăriei și au avut întrevederi cu Dna Primar Elena Lasconi. Au continuat apoi cu un chestionar adresat locuitorilor, pentru a avea o imagine mai clară asupra percepției generale asupra problemelor de aer din oraș.

După aceste pregătiri temeinice, pasul următor a fost cel al tehnologiei, instalarea de senzori care să monitorizeze în timp real calitatea aerlui. Muscel TV a urmărit traseul proiectului:

Acest demers a fost dezvoltat în cadrul Pulchra , un proiect sprijinit prin finanțare europeană Horizon 2020, care încurajează elevii să investigheze probleme de mediu și dezvoltare sustenabilă din orașele lor, cu accent pe tema “Orașul că ecosistem urban”. Pulchra sprjina realizarea de cercetări în legătură cu probleme din viață reală în colaborare cu reprezentanți ai comunității și învățarea prin investigație unde achiziția de resurse și materiale este suportată de proiectul european. Unitatea de Cercetare în Educație (din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație), în calitate de coordonator național al proiectului PULCHRA, a sprijinit echipa de cercetători pentru domeniul științelor în realizarea proiectului “Harta Poluării. Impactul antropic asupra mediului în municipiul Câmpulung”. În total 5 licee din România sunt active în cadrul proiectului Pulchra.

Lansarea a avut loc pe 15 iunie: “În sfârșit, după aproape 6 luni , iată și produsul final al muncii noastre. Începând din această seară Website-ul Harta poluării este funcțional . Veți putea verifica nivelul poluării în șase sectoare; Apa Sărată, Grui, Vișoi II, Vișoi III, Mărcuș și ARO, iar în perioada următoare vor fi disponibile și restul sectoarelor”, a declarat Cristian Radu. Site-ul este unul complex, pe langa informatiile prezentate el vine cu o componenta GIS care acceseaza in timp real datele de la API-ul uRADMonitor pentru datele senzorilor instalați pe teren și le reprezintă pe o hartă.

Acest proiect ambițios dezvoltat de echipa WAGE de la Colegiul Național Dinicu Golescu rămâne să servească municipiul Câmpulung prin oferirea de informații în timp real privind calitatea aerului, după cum a explicat Dna Prof. Simona Baditescu la evenimentul de lansare: “ne-au deschis o poartă largă, nouă și orașului”, un mesaj foarte potrivit pentru potențialul senzorilor de a funcționa ca un al 6lea simt în rezolvarea unor probleme de poluare.

Implicarea tinerei generații ne arată că eforturile de conștientizare a problemelor de mediu prind rezonanță în societatea româneasca și putem speră la un viitor cu un aer cât mai puțin poluat.

Datele de la senzori pot fi accesate in timp real pe Harta Poluarii si pe www.uradmonitor.com/campulung.