Poluarea aerului este contaminarea aerului cu substante care sunt daunatoare pentru sanatatea omului sau pentru buna functionare a ecosistemelor. Poluarea aerului are atat cauze naturale cat si antropice dar ponderea pentru a doua categorie este din pacate mult mai mare, incluzand toate actiunile umane care au rezultat in tulburari grave ale compozitiei aerului prin eliberarea de poluanti atmosferici. Poluarea cauzata de om a inceput devreme, de la descoperirea focului dar a atins cote alarmante in timpul revolutiei industriale (secolele XVIII / XIX) cand cantitati foarte mari de carbune au fost arse pentru diversele aplicatii industriale.

Marele Smog din 1952 a fost un fenomen sever de poluare a aerului, care a avut loc la Londra ├«ntre 5 ╚Öi 9 decembrie 1952, datorat ├«nc─âlzirii locuin╚Ťelor folosind c─ârbune si aparitiei unui fenomen de inversiune termica care a blocal aerul poluat la nivelul solului. ├Än acea lun─â au murit peste 4.000 de oameni (prin afec╚Ťiuni cardiovasculare ╚Öi respiratorii), iar ├«n lunile urm─âtoare s-au ├«nregistrat alte c├óteva mii de decese, efectele negative resim╚Ťindu-se ╚Öi pe termen mai lung (prin diverse tipuri de cancer ╚Öi tulbur─âri neurologice).

Sanatatea omului e conditionata de calitatea mediului in care traieste. Unul din factorii majori care contribuie la calitatea mediului este aerul ambiental. In medie, un om consuma zilnic 11000 de litri de aer (sau aproximativ 12kg de gaz) printr-un schimb permanent de gaze intre aer si plamani. Aerul patrunde pana la nivelul plamanilor si transporta oxigenul dar si alte substante toxice daca acestea exista in aer, conditionand in mod direct sanatatea noastra.

Poluarea aerului reprezint─â cea mai mare cauz─â de moarte prematur─â ├«n Europa urban─â. Pulberile ├«n suspensie, dioxidul de azot ╚Öi ozonul de la nivelul solului sunt recunoscu╚Ťi ├«n prezent drept cei trei poluan╚Ťi care afecteaz─â cel mai grav s─ân─âtatea uman─â. Expunerile pe termen lung ╚Öi cele maxime la ace╚Öti poluan╚Ťi variaz─â ca gravitate ╚Öi impact, de la efectele minore asupra sistemului respirator p├ón─â la decesul prematur.

Dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roscata, cu miros acru specific, inecacios. Este generat de motoarele cu combustie interna, o sursa importanta de poluare cu NO2 fiind traficul. Este prezent si in fumul de tigara. Dioxidul de azot este toxic pentru oameni si animale cu efecte proportionale cu concentratia, de la distrugeri la nivelul tesutului pulmonar pana la moarte. Reduce imunitatea si creste riscul contractarii unor boli precum pneumonia sau gripa. Sub influenta razelor solare devine un precursor pentru ozonul troposferic.

Ozonul (O3) este un gaz usor albastru cu miros intepator. Are un poten╚Ťial ridicat de oxidare si astfel este un pericol respirator puternic. Poate sa afecteze mucoasele ╚Öi ╚Ťesuturile respiratorii la animale si om, precum ╚Öi ╚Ťesuturile din plante. In concentratii mai mari provoaca reducerea functiei respiratorii. Ozonul de la nivelul solului rezulta din oxizi de azot transformati in prezenta luminii soarelui.

Pulberile in suspensie (PM) se refer─â la particule mici cu un diametru de sub 10 microni. Aceste particule pot p─âtrunde ad├ónc ├«n pl─âm├óni, provoc├ónd alergii, boli respiratorii ╚Öi cardiovasculare. Sunt generate de arderea combustibililor fosili ├«n vehicule, praful rutier ╚Öi diferite procese industriale. Arderea c─ârbunelui ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare ramane o sursa importanta de particule.

Smog in Bucuresti, martie 2020, amplificat de un fenomen de inversiune termica repetat succesiv in lunile reci. Concentratia de particule in suspensie a fost extrem de mare.

Directiva 2008 privind calitatea aerului, ├«n prezent ├«n curs de revizuire, oblig─â statele membre s─â reduc─â expunerea la particule fine ├«n medie cu 20% p├ón─â ├«n 2020, pe baza nivelurilor din 2010. Directiva privind plafoanele na╚Ťionale privind emisiile limiteaz─â anumite emisii, inclusiv pulberile ├«n suspensie (PM) ╚Öi dioxidul de azot (NOx) la nivel na╚Ťional. ├Än ├«ntreaga Uniune European─â ├«n 2013, dioxidul de azot (NO2) care este produs ├«n cea mai mare parte de trafic, a cauzat 68.000 de decese premature. Ozonul (O3) a ucis 16.000, iar particulele mici (PM2.5) au cauzat 436.000 de decese ├«n acela╚Öi an. PM2.5, particule microscopice de praf ╚Öi funingine cauzate de arderea combustibililor fosili, pot intra ├«n pl─âm├óni ╚Öi s├ónge provoc├ónd afec╚Ťiuni multiple.

ÔÇ×Dup─â unele estim─âri, 23.000 de decese au loc anual ├«n Rom├ónia din cauza polu─ârii aerului cu particule fine ├«n suspensie. Peste 1.800 de mor┼úi premature sunt atribuite polu─ârii cu bioxid de azot. ÔÇŁ (Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, la vizita in Romania din Februarie 2018).