Anul 2022 a adus o demonstrație cinică a faptului că o parte din umanitate nu a depășit încă barbaria specifică Evului Mediu. Acest lucru s-a întâmplat prin incursiunea militară a rușilor în Ucraina pașnică. Un lucru a dus la altul și nu după mult timp, obiectivele strategice au fost sub foc, inclusiv Centrala Nucleară Zaporizhzhia, una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume, ridicând pericolul unei alte catastrofe nucleare.

Pavlo de la SaveEcoBot a instalat un dozimetru de radiații uRADMonitor MODEL A în zona Cernobîl

La acel moment, am inițiat discuții cu SaveDnipro SaveEcoBot cu privire la opțiunile de creștere a monitorizării radiațiilor nucleare în Ucraina și am continuat livrând câțiva dintre senzorii noștri robusti uRADMonitor pentru utilizare pe teren, care au fost donați Ucrainei.

Ca urmare a angajamentului nostru în această problemă, discuțiile cu SaveDnipro au avansat până la punctul în care a intervenit un nou jucător, în persoana GreenPeace. Specialiștii în protecția împotriva radiațiilor de la GreenPeace au fost interesați să susțină eforturile SaveEcoBot în Ucraina și astfel au aflat despre ceea ce facem la uRADMonitor. Am încercat să identificăm mai multe direcții pentru a îmbunătăți capacitățile existente de monitorizare a radiațiilor în scopuri științifice și ca sistem de avertizare timpurie pregătit în cazul în care se întâmplă ce e mai rău.

© Tim Aubry / Greenpeace Source

Greenpeace este o rețea independentă de campanie globală, fondată în Canada în 1971 de Irving Stowe și Dorothy Stowe, activiști de mediu imigranți din Statele Unite. Greenpeace afirmă că scopul său este de a „asigura capacitatea Pământului de a hrăni viața în toată diversitatea sa” și își concentrează campania pe probleme la nivel mondial, cum ar fi schimbările climatice, defrișările, pescuitul excesiv, vânătoarea comercială de balene, inginerie genetică și probleme antinucleare. Utilizează acțiunea directă, lobby, cercetare și ecotage pentru a-și atinge obiectivele. Puteți citi mai multe despre asta aici.

O parte a aparatelor uRADMonitor oferite de GreenPeace. Acestea sunt dozimetre automate Model A

Un nou lot de senzori de radiații uRADMonitor Model A au fost pregătiți pentru Ucraina cu suportul GreenPeace. Acest lot a fost expediat recent și va ajunge în cele din urmă în Ucraina pentru a fi instalat de SaveDnipro. Datele vor fi integrate automat în SaveEcoBot.

Unele dintre dispozitivele existente au fost instalate în condiții foarte dificile. SaveDnipro a ajuns în orașe, unele chiar în prima linie, în timp ce alți senzori au ajuns în locații îndepărtate, precum această unitate model A instalată la Cernobîl. Datele sunt disponibile în timp real aici.

Pavlo de la SaveDnipro și Azby de la Safecast

Azby Brown prin Safecast a promis, de asemenea, sprijin pentru îmbunătățirea capacităților de monitorizare a radiațiilor în Ucraina. Safecast este o organizație internațională, centrată pe voluntari, dedicată științei cetățenilor deschise pentru monitorizarea mediului, înființată de Sean Bonner, Pieter Franken și Joi Ito la scurt timp după dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi din Japonia.

Senzorii actuali care funcționează în Ucraina sunt vizibili pe platforma SaveEcoBot și pe portalul uRADMonitor: