Poluarea aerului ucide ├«n fiecare an 24.000 de rom├óni. Societatea noastr─â s-a mobilizat ╚Öi printr-un efort colectiv uria╚Ö avem acum o re╚Ťea impresionant─â de senzori care m─âsoar─â calitatea aerului ├«n timp real.

Date in timp real pe www.uradmonitor.com

In Rom├ónia func╚Ťioneaz─â cea mai mare re╚Ťea de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului, cu un num─âr de 700 de senzori instala╚Ťi ├«n ╚Ťar─â, dintre care 200 de senzori sunt instala╚Ťi ├«n Bucure╚Öti. Re╚Ťeaua numit─â uRADMonitor a fost dezvoltata ├«ncep├ónd cu 2015 de un IMM din Timisoara. Proiectul rom├ónesc a c├ó╚Ötigat ├«n scurt timp numeroase premii ╚Öi recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â ╚Öi se extinde ├«n prezent ├«n peste 40 de ╚Ť─âri, de la v├órful vulcanului Mauna Kea din Hawaii p├ón─â la stepele Mongoliei. Oricine poate contribui la extinderea re╚Ťelei prin cump─ârarea unui senzor de aer.

Valorile m─âsurate de senzori pot fi v─âzute pe computer sau pe mobil, acces├ónd pagina dedicat─â a sistemului de m─âsurarea calit─â╚Ťii aerului. Mai multe ora╚Öe din Rom├ónia au solu╚Ťii complete de monitorizare folosind dispozitivele rom├óne╚Öti: Bra╚Öov, T├órgu Mure╚Ö, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Sibiu, Voluntari, Baicoi, Ploiesti, Corbeanca. Unele comunit─â╚Ťi au instalat chiar panouri de informa╚Ťii ├«n timp real conectate la senzori uRADMonitor, un exemplu fiind Sectorul 4 Bucuresti prin punctul de la Piata Sudului:

Dincolo de multitudinea de substan╚Ťe m─âsurate ╚Öi de graficele cu numere, sistemul genereaz─â ╚Öi mesaje de informare pentru categoriile de popula╚Ťie. Astfel, primim indica╚Ťii atunci c├ónd aerul exterior este prea toxic ╚Öi ni se recomand─â s─â limit─âm expunerea, petrec├ónd mai mult timp ├«n interior.

sursa www.uradmonitor.com/iasi

Sisteme multi-senzor pentru o mai bun─â ├«n╚Ťelegere a fenomenului de poluare

În detectoarele uRADMonitor există mai multe celule de detectie independente (multi-senzor) care simt lucruri diferite și le raportează în paralel. Astfel în imaginea de mai jos sunt suprapuse datele de la un singur senzor uRADMonitor CITY:

PM10 vs Monoxid de Carbon , sursa date

Vedem cum particulele PM10 cresc (ro╚Öu) ╚Öi ├«n acela╚Öi timp cre╚Öte ╚Öi monoxidul de carbon (albastru), cele 2 canale fiind perfect aliniate, de╚Öi praful este detectat optic ├«n timp ce gazul este detectat electrochimic – o performan╚Ť─â l─âudabil─â din punct de vedere tehnic. Concluzia este clar─â: vorbim despre arderi, singurele care genereaz─â ├«n tandem cei 2 parametri ├«n acest mod perfect aliniat.

Un alt exemplu este detectarea formaldehidei, un compus toxic, ilustrat mai jos:

Compusi organici volatili si Formaldehida , parametri masurati in paralel in aparatele A3

Un monitor uRADMonitor A3 o detecteaz─â cu senzorul electrochimic dedicat, dar ├«n acela╚Öi timp reac╚Ťioneaz─â cu senzorul compu╚Öilor organici volatili. Arhitectura multi-senzor a dispozitivelor uRADMonitor ofer─â o redundan╚Ť─â foarte util─â ├«n ├«n╚Ťelegerea fenomenelor de poluare. Prin intermediul unui num─âr suficient de senzori din teren, URADMonitor ne poate spune de unde provine poluarea, dar ╚Öi ce o provoac─â.

Un efort pentru un mediu mai curat

Dar uneori cifrele nu sunt suficient de conving─âtoare. Sistemele de m─âsurare au fost utilizate ╚Öi ├«n expozi╚Ťii de art─â din Londra ╚Öi New York, pentru a consolida mesajul importan╚Ťei aerului curat:

Senzori de aer URADMonitor ├«ntr-o expozi╚Ťie de art─â din Londra

V─ârs─ârile de petrol, eliminarea continu─â a de╚Öeurilor toxice ╚Öi scandalurile de manipulare a emisiilor de c─âtre corpora╚Ťii ╚Öi guverne na╚Ťionale (uneori ├«n colaborare ├«ntre ele) au proliferat ├«n ultimii ani, ├«n ciuda presupuselor progrese ├«n tehnologiile de siguran╚Ť─â – ca s─â nu mai vorbim de consecin╚Ťele continue ale dezastrului nuclear de la Fukushima. Astfel valorile din spatele cre─ârii uRadMonitor: deschiderea datelor, accesibilitatea au ajuns s─â capete o semnifica╚Ťie ╚Öi mai mare ├«ntr-un moment al prezentului desfigurat de negarea schimb─ârilor climatice la nivel institu╚Ťional, dezinformarea corporativ─â ╚Öi discursul hiper-individualizat al activismului de mediu.

Ac╚Ťiunile fiec─ârei persoane pot afecta ├«ntreaga planet─â, dar nimeni nu poate rezolva singur criza.