O concentrația mare de CO2 înseamnă un aer re-respirat care poate fi purtător de agenți patogeni. Fie că vorbim de școli, spitale, reședințe, cinematografe, birouri … toate acestea sunt spații închise în care prezența umană generează dioxid de carbon (CO2). Acesta este un gaz care este emis când expirăm. Nivelul ridicat de CO2 din aer echivalează cu un aer stătut și o ventilație necorespunzătoare numărului de persoane din spațiul interior. Aceste lucruri pot facilita transmiterea coronavirusului odată cu aerul respirat, de la o persoană infectată către persoanele din aceeași încăpere.

Legătură între concentrația de CO2 și concentrația de virioni în spații interioare

Dacă există o cantitate mare de CO2 expirat în aer, există și un număr mare de aerosoli. O concentrație mare de aerosoli crește riscul de infecție pentru toți ceilalți din cameră. Mai ales în aceste vremuri puternic afectate de pandemia Covid-19, acest lucru devine crucial în birouri, școli, magazine și alte spații închise. Când o persoană infectată cu coronavirus tușește, vorbește sau strănută, se generează un jet format din picături și aerosoli, care se răspândește în aerul din încăpere. În lucrarea „Transmiterea SARS-CoV-2 prin aerosoli”, mai mulți cercetători au arătat că în spațiile interioare slab ventilate sau neventilate poate crește probabilitatea transmiterii cu aerosoli a Covid-19. Ventilația insuficientă poate duce la transmiterea pe distanță mare a virusului în aer și implicit creșterea numărului de infecții. Un studiu realizat de TU Berlin3 a dezvăluit că climatul interior joacă un rol cheie în protecția sănătății, deoarece agenții patogeni rămân în camere ore întregi la cursul tipic de schimb al aerului în clădirile rezidențiale și de birouri.

Centrul de vaccinare INCUBOXX Timișoara oferă 12 fluxuri cu Pfizer / BioNTech dar în același timp “găzduiește” peste 700 de oameni zilnic în spațiul interior

Luând în calcul aceste considerente, pentru un plus de siguranță sanitară, am montat senzori URADMonitor pentru monitorizarea concentrației de CO2 în INCUBOXX, care este cel mai important centru de vaccinare #covid din Timișoara, cu 12 fluxuri ce permit vaccinarea a 720 de persoane pe zi cu Pfizer BioNTech.

Aparatele SMOGGIE-CO2 au semnalizare luminoasă LED și transmit în timp real concentrația măsurată.

Datele arată că INCUBOXX are o ventilație corespunzătoare și astfel senzorii rămân pe verde chiar și în timpul orelor de vârf.