O concentra╚Ťia mare de CO2 ├«nseamn─â un aer re-respirat care poate fi purt─âtor de agen╚Ťi patogeni. Fie c─â vorbim de ╚Öcoli, spitale, re╚Öedin╚Ťe, cinematografe, birouri ÔÇŽ toate acestea sunt spa╚Ťii ├«nchise ├«n care prezen╚Ťa uman─â genereaz─â dioxid de carbon (CO2). Acesta este un gaz care este emis c├ónd expir─âm. Nivelul ridicat de CO2 din aer echivaleaz─â cu un aer st─âtut ╚Öi o ventila╚Ťie necorespunz─âtoare num─ârului de persoane din spa╚Ťiul interior. Aceste lucruri pot facilita transmiterea coronavirusului odat─â cu aerul respirat, de la o persoan─â infectat─â c─âtre persoanele din aceea╚Öi ├«nc─âpere.

Leg─âtur─â ├«ntre concentra╚Ťia de CO2 ╚Öi concentra╚Ťia de virioni ├«n spa╚Ťii interioare

Dac─â exist─â o cantitate mare de CO2 expirat ├«n aer, exist─â ╚Öi un num─âr mare de aerosoli. O concentra╚Ťie mare de aerosoli cre╚Öte riscul de infec╚Ťie pentru to╚Ťi ceilal╚Ťi din camer─â. Mai ales ├«n aceste vremuri puternic afectate de pandemia Covid-19, acest lucru devine crucial ├«n birouri, ╚Öcoli, magazine ╚Öi alte spa╚Ťii ├«nchise. C├ónd o persoan─â infectat─â cu coronavirus tu╚Öe╚Öte, vorbe╚Öte sau str─ânut─â, se genereaz─â un jet format din pic─âturi ╚Öi aerosoli, care se r─âsp├ónde╚Öte ├«n aerul din ├«nc─âpere. ├Än lucrarea ÔÇ×Transmiterea SARS-CoV-2 prin aerosoliÔÇŁ, mai mul╚Ťi cercet─âtori au ar─âtat c─â ├«n spa╚Ťiile interioare slab ventilate sau neventilate poate cre╚Öte probabilitatea transmiterii cu aerosoli a Covid-19. Ventila╚Ťia insuficient─â poate duce la transmiterea pe distan╚Ť─â mare a virusului ├«n aer ╚Öi implicit cre╚Öterea num─ârului de infec╚Ťii. Un studiu realizat de TU Berlin3 a dezv─âluit c─â climatul interior joac─â un rol cheie ├«n protec╚Ťia s─ân─ât─â╚Ťii, deoarece agen╚Ťii patogeni r─âm├ón ├«n camere ore ├«ntregi la cursul tipic de schimb al aerului ├«n cl─âdirile reziden╚Ťiale ╚Öi de birouri.

Centrul de vaccinare INCUBOXX Timi╚Öoara ofer─â 12 fluxuri cu Pfizer / BioNTech dar ├«n acela╚Öi timp “g─âzduie╚Öte” peste 700 de oameni zilnic ├«n spa╚Ťiul interior

Lu├ónd ├«n calcul aceste considerente, pentru un plus de siguran╚Ť─â sanitar─â, am montat senzori URADMonitor pentru monitorizarea concentra╚Ťiei de CO2 ├«n INCUBOXX, care este cel mai important centru de vaccinare #covid din Timi╚Öoara, cu 12 fluxuri ce permit vaccinarea a 720 de persoane pe zi cu Pfizer BioNTech.

Aparatele SMOGGIE-CO2 au semnalizare luminoas─â LED ╚Öi transmit ├«n timp real concentra╚Ťia m─âsurat─â.

Datele arat─â c─â INCUBOXX are o ventila╚Ťie corespunz─âtoare ╚Öi astfel senzorii r─âm├ón pe verde chiar ╚Öi ├«n timpul orelor de v├órf.