În urma anunțului cu privire la senzorii de radiații pe care i-am trimis în Ucraina pentru a ajuta la monitorizarea zonei Zaporojie, există câteva evoluții noi. Senzorii au sosit și sunt instalați de SaveEcoBot și partenerii lor. Acest efort a fost documentat și de presă, Buletin de București și Observator Antena 1.

Locațiile senzorilor . Sursă foto: Observator

Primul senzor care a intrat online este 1100012D, un dispozitiv robust de tip „uRADMonitor Model A”, care va oferi citiri automate ale radiațiilor în timp real. Este instalat la 50 km de centrala nucleară. Datele despre radiații pot fi accesate în timp real folosind acest link.

Primul senzor uRADMonitor Model A intră online la 50 km de CNE Zaporojie

Orice incident indus de război la centrala electrică are potențialul de a elibera praf radioactiv sub forma unui nor de particule fine care conțin elemente radioactive. Acest lucru se poate întâmpla dacă orice parte critică a unuia dintre reactoare este lovită de o armă militară, dar și de o eroare umană dacă infrastructura centralei nu este gestionată corespunzător în timpul unei crize, așa cum s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl. Praful radioactiv este apoi transportat de vânt și poate parcurge distanțe lungi. Aceste particule sunt cele care intră în contact cu pielea umană, sunt inhalate sau acoperă suprafețele din apropiere, eliberând radiații ionizante mortale pentru o perioadă lungă de timp.

De ce sunt radiațiile atât de dăunătoare?

Când doza este suficient de mare, radiațiile ionizante provoacă două tipuri de daune oamenilor: leziuni directe ale țesuturilor și cancer. Leziunile directe ale țesuturilor au loc atunci când sunt descompuse suficiente molecule încât celulele pur și simplu nu mai pot funcționa. Acest lucru poate duce la arsuri de radiații, boală de radiații, insuficiență de organ și chiar moarte. Cancerul apare atunci când celulele primesc o cantitate suficient de mică de daune pentru a putea încă trăi și funcționa, dar deteriorarea genelor determină celulele să urmărească o creștere agresivă și necontrolată (oncogene).
Orice astfel de răspândire a materialului radioactiv trebuie evitată, deoarece este foarte dificil să se protejeze populațiile învecinate împotriva expunerii, deoarece contaminarea pătrunde în căile ecosistemului (contaminarea atmosferei, a solului, a apei) și curățarea este extrem de dificilă iar efectele durează mii de ani.

Update 18 septembrie 2022: 3 senzori uRADMonitor sunt online în jurul centralei Zaporojie

Datele in timp real se pot vedea pe www.uradmonitor.com .

Sursa www.uradmonitor.com