Când am proiectat „uRADMonitor SMOGGIE”, încercam să găsesc o soluție pentru problema de uniformitate a rețelei uRADMonitor la nivel global. Senzorii erau prezenți în principal în zonele dezvoltate, lăsând în întuneric diverse alte locuri de pe Pământ. Harta rezultată se potrivea cu harta graficelor Facebook sau cu luminile electrice vizualizate din spațiu. Cred că înțelegem cu toții de ce și cum.

Răspândire identică a 3 rețele globale: Electricitate, Facebook, uRADmonitor

Dar pentru uRADMonitor, aceasta a fost o mare problemă. Această rețea trebuie să se răspândească pe întreaga planetă, nu numai în câteva orașe dezvoltate. Ironia este că zonele mai puțin dezvoltate sunt lipsite de reglementări adecvate și de control al poluării, astfel încât problemele sunt mai proeminente exact acolo unde nu există o putere economică pentru implementarea soluțiilor. Am făcut o campanie de crowdfunding care a încercat să mute capitalul din zonele mai bogate și să rezolve această problemă, dar succesul a fost moderat:

A doua campanie de finanțare crowdfunding uRADMonitor a propus îmbunătățirea uniformității rețelei

Așa că m-am întors la planșa de lucru, încercând să mă folosesc de tehnologie pentru o soluție adecvată. Era evident că costul hardware-ului era principalul factor de descurajare pentru adoptarea în masă. Era nevoie de un nou tip de proiectare, care să reducă costurile, dar fără niciun compromis cu privire la calitatea datelor și precizia măsurătorilor. Având în vedere acest lucru, am creat probabil cel mai mic senzor PM automat din lume, numit ulterior „SMOGGIE”. Iată câteva dintre succesele acestui produs:

  • este cost redus. Este de dimensiuni mici. Consumă puțin curent.
  • este open source, cu planuri complete postate pe Github.
  • spre deosebire de celelalte dispozitive uRADMonitor mai complicate, acest aparat poate fi programat cu Arduino. Un adolescent o poate face. Acest lucru încurajează proiectele de știință de tip Citizen Science și a fost adoptat în școli și workshopuri cu succes!
  • are un design versatil care combină conectivitatea WIFI încorporată cu capacitățile de înregistrare a datelor. Prin urmare, a fost folosit pentru realizarea de prototipuri rapide pentru tot ceea ce ține de noile produse uRADMonitor. A fost o piesă esențială pentru noile dezvoltări, cum ar fi „senzorul nostru uRADMonitor RADON”, senzorul de cutremur sau senzorul pentru fulgere, toate acestea urmând să fie listate în curând public. Este deja ramificat în mai mulți senzori IOT, „Smoggie-PM“, „Smoggie-CO2“, „Smoggie-Formaldehidă” sau „Smoggie-GAS“, oferind alternative cu costuri reduse pentru monitorizarea automată a unei game largi de produse chimice.
4 variante de detectoare SMOGGIE bazate pe același design hardware, dar pentru aplicații diferite: PM, CO2, CH2O, Gaze

Ce e nou în a 5-a iterație?

Din cauza lipsei prelungite de stoc, a trebuit să înlocuim senzorul Bosch BME280 pentru Temperatură + Umiditate + Presiune barometrică folosid anterior, cu Sensirion SHT21.

Sute de plăci de bază Smoggie gata de asamblare

Cele 3 LED-uri discrete au fost înlocuite cu un singur LED RGB. Îl vom folosi pentru indicații vizuale chiar mai clare privind calitatea aerului. PCB-ul a fost modificat pentru a facilita asamblarea (colțurile rotunjite) și pentru a corecta conductivitatea termică (afectând oarecum senzorul de temperatură încorporat).

Primul lot de câteva sute de unități este lansat în aceste zile. Cele mai multe dintre acestea vor fi instalate în stații de autobuz din mai multe orașe din România, celelalte vor fi instalate pe teren ca parte a unui studiu universitar de cercetare privind poluarea.

Prima unitate Smoggie a intrat online pe 1 martie 2019, marcând al șaselea produs uRADMonitor lansat. A devenit rapid popular și au urmat multe iterații:

Astăzi există 625 de unități Smoggie fabricate în România, conectate în întreaga lume.