Conferința EXCEED POSSIBILITIES s-a desfășurat pe 20 aprilie , susținută de oameni de știință și de artiști contemporani din Timișoara, Germania și Austria, punând accentul pe inovație și impactul acesteia asupra mediului în care trăim. Sponsorizată de HELLÂ România prin programul CSR HELLA for Education , conferința conectează generația de mâine cu cei care au depășit limitele convenționale în domeniile lor, dar și pe cele proprii.

În cadrul evenimentului, au avut loc cinci ateliere de artă contemporană și tehnologie inovatoare. Acestea au fost dedicate studenților și elevilor din instituții de învățământ partenere ale HELLA România. Într-unul dintre acestea, participanții au fost coordonați de Radu Motișan, fondatorul rețelei globale de monitorizare a mediului uRADMonitor, pentru a-și asambla proprii senzori de monitorizare a calității aerului. Senzorii sunt open source și oricine îi poate construi cu un minim de cunoștințe tehnice.

Workshopul a demonstrat o legătură directă între tehnologie și om, pentru că senzorii folosesc tehnologia că să monitorizeze impactul poluării asupra sănătății noastre. În același timp, mai multe orașe din țară au acum senzori de monitorizare a poluării în timp real, grație muncii acestor tineri, crescând conștientizarea importanței unui aer curat și responsabilizând oamenii prin datele afișate. Datele se pot vedea în timp real aici.

Timișoara, Hunedoara, Craiova sau Slatina sunt doar câteva dintre ele. Mesajul vine și ca o încurajare pentru generația următoare să nu uite de importanța unei relații om-mediu sustenabile, mesaj care să ii însoțească în alegerea carierei dar și pe parcursul derulării acesteia.

Mihai, unul din participanții de la workshop a dus lucrurile și mai departe și a construit o unealtă de vizualizare a datelor culese de la senzori, numita “City Sniffer” care ajută să vedem dintr-o privire situatia unui oras, un concept extrem de util pentru primării. Accesul la datele senzorilor este liber și oricine le poate accesa în timp real:

Nu este prima oară când senzorii uRADMonitor sunt folosiți în workshopuri sau în activități tehnico-artistice. Anul trecut studenți de la Universitatea Craiova au participat la proiectul “Clear Air Craiova” în care au asamblat și instalat senzori în municipiul lor, contribuind la o reducere semnificativă a poluării. In 2019 la galeria de artă londoneză “Mother’s tankstation“, senzorii uRADMonitor au fost folosiți pentru a ilustra realitatea nevăzută a poluării printr-o sculpura modernă a artistului Yuri Pattison:

Mai multe detalii în presa locală: