Campania “Aer pentru Craiova” s-a ├«ncheiat cu succes ╚Öi 20 de noi senzori pentru monitorizarea calit─â╚Ťii aerului au fost livra╚Ťi ╚Öi vor fi instala╚Ťi ├«n municipiu p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui an. Campania a fost sus╚Ťinut─â de grupul “Raporteaz─â incidente de mediu” ╚Öi de produc─âtorul de senzori rom├ón uRADMonitor , lider pe pia╚Ť─â interna╚Ťional─â de sisteme IOT. Pentru fiecare senzor achizi╚Ťionat, uRADMonitor a oferit ├«nc─â unul gratuit, totaliz├ónd 10 unit─â╚Ťi. Senzorii sunt de concep╚Ťie rom├óneasca ╚Öi sunt fabrica╚Ťi la Timi╚Öoara.
Acestei ini╚Ťiative s-a ad─âugat ulterior ╚Öi Universitatea Craiova prin Departamentul de Fizic─â, care va amplasa un num─âr adi╚Ťional de 10 senzori ├«n ora╚Ö. Fan Curier a oferit suportul logistic pentru transportul senzorilor.

Senzorii uRADMonitor sunt testati pentru acuratete de laboratorul american AQSPEC.

Efortul colectiv vine ca r─âspuns la nemul╚Ťumirea locuitorilor privind deprecierea repetat─â a calit─â╚Ťii aerului ├«n Craiova ╚Öi a impactului polu─ârii asupra s─ân─ât─â╚Ťii. De╚Öi semnalat─â de pres─â ├«n repetate r├ónduri, problema a r─âmas f─âr─â rezolvare ╚Öi autorit─â╚Ťile statului sunt ├«n negare. Senzorii care vor fi instala╚Ťi m─âsoar─â poluarea cu particulele PM2.5 ╚Öi PM10 care sunt responsabile pentru 23000 de decese premature ├«n fiecare an ├«n Rom├ónia ╚Öi de agravarea unor afec╚Ťiuni cardiace sau respiratorii.

Poluare cu fum în Craiova

Pentru vizualizarea datelor a fost lansat─â aplica╚Ťia “Harta Verde Craiova” disponibil─â pe calculator sau mobil. Harta prezint─â m─âsur─âtorile senzorilor ╚Öi pozi╚Ťia lor ├«n ora╚Ö dar ╚Öi mesaje de informare privind calitatea aerului ╚Öi impactul asupra s─ân─ât─â╚Ťii. Persoanele vulnerabile (copii, b─âtr├óni, astmatici) vor putea folosi informa╚Ťiile de la senzori pentru a-╚Öi planific─â ie╚Öirile ╚Öi traseele prin ora╚Ö pentru a minimaliza exacerb─ârile.

“Harta verde Craiova” se poate accesa pe calculator sau mobil aici.

Dup─â ce vor fi instala╚Ťi to╚Ťi cei 20 de senzori vom avea capacitatea de a determina cu o precizie bun─â surs─â polu─ârii care afecteaz─â ora╚Öul. De obicei noxele provin de la incendieri ilegale de gunoaie, cu un impact extrem de negativ asupra atmosferei ├«n special ├«n lunile reci c├ónd aerul devine imobil prin efectul de inversiune termic─â.

Harta verde pentru Craiova poate fi accesat─â la adresa www.uradmonitor.com/craiova .

Implementarea realizata de Educol ╚Öi Departamentul de Fizica, Universitatea din Craiova este disponibila la adresa https://www.clearaircraiova.ro/ sub numele “Aer curat pentru Craiova”.