Prin acest comunicat dorim să vă anunțăm că a fost lansată prima platformă națională de monitorizare independentă a calității aerului. Acest livrabil de importanță națională este rezultatul a mai mulți ani de muncă de cercetare în Timișoara, pentru dezvoltarea de senzori electronici produși la noi în țară. Inițiativa a fost susținută și prin parteneriate importante cu universități, ong-uri, companii și primării.

Proiectul uRADMonitor dezvoltat în Timișoara începând cu 2015 a lansat platforma națională de monitorizare a calității aerului ” www.cerespir.ro “, care poate fi utilizată gratuit de toți cei interesați de un aer mai curat. Platforma prezintă în timp real datele de la senzorii uRADMonitor instalați pe teritoriul României. Au fost instalați 700 de senzori la nivel național din cei 1000 planificați până la sfârșitul anului, cu aproximativ 200 de unități instalate în București, constituind cea mai extinsă rețea de acest fel. Senzorii sunt de concepție și producție românească și au fost premiați la concursuri internaționale. Acuratețea lor a fost verificată în laboratoare de specialitate pentru a garanta corectitudinea măsurătorilor generate și o bună informare:

Efortul a fost posibil datorită implicării civice a sute de cetățeni, organizații, companii și primării interesate de conștientizarea problemelor de poluare și de responsabilizarea populației pentru un mediu mai curat.
Detalii preluate de pe pagina “www.cerespir.ro“: Poluarea aerului ucide în fiecare an 24.000 de români. Societatea noastră s-a mobilizat și printr-un efort colectiv uriaș avem acum o rețea impresionantă de senzori care măsoară calitatea aerului în timp real.In România funcționează cea mai mare rețea de monitorizare a calității aerului, cu un număr de 700 de senzori instalați în țară, dintre care 200 de senzori sunt instalați în București. Rețeaua numită uRADMonitor a fost dezvoltata începând cu 2015 de un IMM din Timisoara. Proiectul românesc a câștigat în scurt timp numeroase premii și recunoaștere internațională și se extinde în prezent în peste 60 de țări, de la vârful vulcanului Mauna Kea din Hawaii până la stepele Mongoliei. 

Pentru mai multe informații vizitați: www.cerespir.ro/blog și www.uradmonitor.com/blog