Prin acest comunicat dorim s─â v─â anun╚Ť─âm c─â a fost lansat─â prima platform─â na╚Ťional─â de monitorizare independent─â a calit─â╚Ťii aerului. Acest livrabil de importan╚Ť─â na╚Ťional─â este rezultatul a mai mul╚Ťi ani de munc─â de cercetare ├«n Timi╚Öoara, pentru dezvoltarea de senzori electronici produ╚Öi la noi ├«n ╚Ťar─â. Ini╚Ťiativa a fost sus╚Ťinut─â ╚Öi prin parteneriate importante cu universit─â╚Ťi, ong-uri, companii ╚Öi prim─ârii.

Proiectul uRADMonitor dezvoltat ├«n Timi╚Öoara ├«ncep├ónd cu 2015 a lansat platforma na╚Ťional─â de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului ” www.cerespir.ro “, care poate fi utilizat─â gratuit de to╚Ťi cei interesa╚Ťi de un aer mai curat. Platforma prezint─â ├«n timp real datele de la senzorii uRADMonitor instala╚Ťi pe teritoriul Rom├óniei. Au fost instala╚Ťi 700 de senzori la nivel na╚Ťional din cei 1000 planifica╚Ťi p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului, cu aproximativ 200 de unit─â╚Ťi instalate ├«n Bucure╚Öti, constituind cea mai extins─â re╚Ťea de acest fel. Senzorii sunt de concep╚Ťie ╚Öi produc╚Ťie rom├óneasc─â ╚Öi au fost premia╚Ťi la concursuri interna╚Ťionale. Acurate╚Ťea lor a fost verificat─â ├«n laboratoare de specialitate pentru a garanta corectitudinea m─âsur─âtorilor generate ╚Öi o bun─â informare:

Efortul a fost posibil datorit─â implic─ârii civice a sute de cet─â╚Ťeni, organiza╚Ťii, companii ╚Öi prim─ârii interesate de con╚Ötientizarea problemelor de poluare ╚Öi de responsabilizarea popula╚Ťiei pentru un mediu mai curat.
Detalii preluate de pe pagina “www.cerespir.ro“: Poluarea aerului ucide ├«n fiecare an 24.000 de rom├óni. Societatea noastr─â s-a mobilizat ╚Öi printr-un efort colectiv uria╚Ö avem acum o re╚Ťea impresionant─â de senzori care m─âsoar─â calitatea aerului ├«n timp real.In Rom├ónia func╚Ťioneaz─â cea mai mare re╚Ťea de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului, cu un num─âr de 700 de senzori instala╚Ťi ├«n ╚Ťar─â, dintre care 200 de senzori sunt instala╚Ťi ├«n Bucure╚Öti. Re╚Ťeaua numit─â uRADMonitor a fost dezvoltata ├«ncep├ónd cu 2015 de un IMM din Timisoara. Proiectul rom├ónesc a c├ó╚Ötigat ├«n scurt timp numeroase premii ╚Öi recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â ╚Öi se extinde ├«n prezent ├«n peste 60 de ╚Ť─âri, de la v├órful vulcanului Mauna Kea din Hawaii p├ón─â la stepele Mongoliei. 

Pentru mai multe informa╚Ťii vizita╚Ťi: www.cerespir.ro/blog ╚Öi www.uradmonitor.com/blog