Martie 16, 2022 : Un nor de praf saharian a ajuns ├«n Rom├ónia pe un vector de curen╚Ťi purt─âtori din direc╚Ťia sudului Marii Britanii prin Spania, Fran╚Ťa ╚Öi Italia:

Deplasarea prafului saharian prin Europa în Martie 2022, sursa NOAA

Cu o compozi╚Ťie chimic─â care include 64% silica╚Ťi, 14% sulfa╚Ťi, 6% cuar╚Ť, 5% particule bogate ├«n calciu, 1% bogate ├«n fier (hematit), 1% funingine ╚Öi 9% alte particule bogate ├«n carbon, cantitatea impresionant─â de praf a produs efecte de culoare intens portocalie ├«n atmosfera ├«n special ├«n Spania.

Praful a necesitat aproximativ 24 de ore pentru a c─âl─âtori din vestul europei p├ón─â ├«n est. ├Än Rom├ónia, partea vestic─â a fost cea mai afectat─â, cu un strat observabil de praf portocaliu depus peste tot. Praful saharian suspendat ├«n aer va continua cel pu╚Ťin p├ón─â joi dar va fi spalat de precipita╚Ťiile care sunt a╚Öteptate pe parcursul acestei s─âpt─âm├óni.

Impactul asupra s─ân─ât─â╚Ťii

Chiar dac─â deplasarea prafului este un fenomen normal, ├«n Rom├ónia praful saharian sose╚Öte ├«ntr-un moment extrem de nepotrivit, pe un fond de poluare a aerului deja foarte ridicat─â, conform senzorilor uRADMonitor. Poluarea cu pulberi fine a atins ├«n 15 martie valori urisase de p├ón─â la 500ug/m3 ├«n condi╚Ťiile ├«n care 25 ug/m3 este valoarea limit─â zilnic─â conform noilor recomand─âri OMS (o dep─â╚Öire de 2000%):

În 15 martie înainte de sosirea prafului saharian, poluarea aerului în România era deja foarte ridicată.

Aceast─â poluare are deja un impact major ├«n Rom├ónia, unde cauzeaz─â peste 24000 de decese premature prin agravarea unor afec╚Ťiuni cardio-respiratorii.

Prin cumularea factorilor de poluare odat─â cu sosirea prafului saharian , calitatea aerului este de a╚Öteptat s─â scad─â semnificativ. Prin compozi╚Ťia chimic─â pe care o are, praful saharian poate irita ochii, urechile, nasul ╚Öi g├ótul oamenilor cu particule fine de silice ╚Öi alte minerale care se pot infiltra ├«n ╚Ťesutul pulmonar unde pot agrava sensibilit─â╚Ťile existente, mai ales dac─â persoana respectiv─â sufer─â de o boal─â de baz─â a c─âilor respiratorii sau bron╚Öice, cum ar fi astmul sau BPOC.

Praf saharian privit sub microscop

Pentru limitarea acestor efecte se recomand─â o expunere c├ót mai redus─â la aerului exterior, folosirea de filtre pe sistemele de ventila╚Ťie ╚Öi a aparatelor de purificare a aerului cu filtre sau cu mecanism electrostatic. M─â╚Ötile uzuale de protec╚Ťie au efect de protec╚Ťie limitat pentru c─â particulele sunt foarte mici. Pe de alt─â parte, m─â╚Ötile profesionale pentru praf sunt eficiente, dar utilizarea lor uzual─â este dificil─â.

Ce arat─â senzorii?

Valorile de poluare cu particule din 15 martie erau deja ridicate ├«n contextul ├«n care praful saharian a sosit ├«n Rom├ónia abia ├«ncep├ónd cu diminea╚Ť─â de 16 martie. Prin urmare senzorii uRADMonitor erau deja pe indicatorul ro╚Öu (Poluare foarte ridicat─â) ╚Öi ├«n majoritatea zonelor din ╚Ťar─â se putea sim╚Ťi un miros nepl─âcut de fum. Aerul ├«nc─ârcat cu fum a format paturi imobile cu o concentra╚Ťie foarte ridicat─â particule la nivelul solului, chiar acolo unde respir─âm:

P─âtur─â de fum imobil─â la nivelulu solului, surs─â foto: Silviu Gurlui

Pe întregul interval de dimensiune a particulelor 99,5% sunt <2,5 μm în timpul evenimentelor de praf din Sahara. Luând în considerare numai particulele mai mari de 1 μm (considerate limita inferioară a particulelor grosiere), 91% din număr în timpul evenimentelor de praf din Sahara se încadrează în intervalul 1-2,5 μm.

Am comparat datele de la mai mul╚Ťi senzori uRADMonitor instala╚Ťi ├«n Europa, afla╚Ťi ├«n calea valului de praf saharian pe perioada ultimelor zile 12-16 martie:

Senzorii uRADMonitor permit compara╚Ťii la distan╚Ť─â mare in timp real
Datele de la senzori uRADMonitor instala╚Ťi ├«n Europa ├«n timpul valului de praf saharian

Linia Ro╚Öie reprezint─â senzorul din Murcia, Spania, acolo unde cerul a fost portocaliu la momentul de maxim─â intensitate, a╚Öa cum se poate vedea ├«n prima poz─â din articol. ├Äntr-adev─âr a existat o cre╚Ötere a concentra╚Ťiei de PM2.5 ├«n dat─â de 15 martie, dar de abia a dep─â╚Öit valoarea de 25micrograme per metru cub. La fel senzorii care au urmat parcursul fenomenului – linia Verde ├«n Barcelona , galben─â ├«n sudul Fran╚Ťei, ╚Öi albastr─â ├«n Zurich, Elve╚Ťia, au ├«nregistrat cre╚Öteri, dar nesemnificative, particulele de praf saharian aduse la sol fiind probabil de dimensiune mai mare. Riscul pentru s─ân─âtate este dat de particulele de dimensiuni mici, PM1, PM2.5 ╚Öi PM10 cum sunt cele rezultate din arderi.

Din p─âcate, cu totul alt─â este situa╚Ťia ├«n Rom├ónia, at├ót un senzor luat la ├«nt├ómplare din Timi╚Öoara (linie portocalie) c├ót ╚Öi un senzor luat aleator din Bucure╚Öti (linie mov) arat─â valori uria╚Öe de poluare, periculoase pentru s─ân─âtate.

Aparent praful saharian e mai mult o curiozitate care doar ne arat─â fragilitatea atmosferei ├«n care respir─âm cu to╚Ťii. Din p─âcate pentru rom├óni, acestia continu─â s─â respire un aer mult prea poluat, cu un impact dezastruos asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

Realitatea localit─â╚Ťilor din Rom├ónia ├«n timpul sezonului rece

╚śtirile ProTV au realizat azi un material care prezint─â c├óteva din cauzele din spatele valorilor ridicate de poluare: