Vara e anotimpul în care ținem fereastrele larg deschise, mai ales seara și dimineața când e mai răcoare. Facem asta pentru a elimina aerul viciat, plin de compuși organici volatili, CO2 sau chiar Radon și să luăm aer proaspăt de afară.

Ce se întâmplă când aerul de afară este poluat?

Știm desigur, că o partea din poluarea de afară va ajunge și în interiorul locuințelor. Dar cât de mult și mai ales cât de repede? Am făcut un experiment simplu, pentru a răspunde măcar parțial la această întrebare. Am instalat un senzor pentru calitatea aerului la exteriorul locuinței și unul în interior. Senzorii folosiți sunt de tip ” uRADMonitor Model A3 “, aparate care măsoară 11 parametri de interes pentru calitatea aerului. Am lăsat două ferestre deschide la o distanță mai mare între ele pentru a forma un curent de aer. La un moment dat, nivelul de pulberi în suspensie PM10 la exterior a început să urce, probabil din cauza traficului sau a unor arderi de deșeuri pe un șantier din zonă:

Roșu – senzor PM10 montat la exterior, verde – Senzor uRADMonitor A3 PM10 montat în interior

Ce concluzii putem trage din aceste date?

  • evenimentul de poluare a început să se manifeste după ora 10, depășind limita legală pentru concentrația de particule PM10, cu un maxim de 56micrograde / metru cub de pulberi PM10 la ora 10:40
  • concentrația la interior începe să crească cu o întârziere de aproximativ 13 minute
  • concentrația măsurată la interior e la sub jumătate față de valorile de afară

Ce înseamnă asta?

E evident că aerul din locuință “se contaminează” cu aer poluat de afară și dacă aerul de afară e murdar, mai bine nu aerisim. Totuși, locuința funcționează că un rezervor de aer care comunică doar parțial cu exteriorul (evident în funcție de numărul de uși sau ferestre deschise) . Astfel observăm o aplatizare a vârfului de poluare măsurat la interior, comparat cu cel din exterior. Avem totodată și o întârziere în timp până când poluarea de afară începe să se facă simțită, efect datorat amestecării treptate a aerului.

În acest exemplu am avut de-a face cu un eveniment de poluare izolat. Totuși , în ultimele două ierni 2019-2020 , 2020-2021, poluarea la exterior a fost ridicată pe parcursul a mai multor zile și săptămâni, ducând inevitabil la creșterea poluării și la interior.

Poluarea in Bucursti in 22 ianuarie 2021, conform retelei de senzori uRADMonitor

România ocupă locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării la suta de mii de locuitori, conform datelor de pe siteul Agentiei Europene de Mediu. Peste 25.000 de români mor anual din cauza expunerii la concentrații ridicate de particule PM10, cum sunt cele măsurate în acest scurt raport.