MODEL CITY este senzorul nostru profesional cu 4 senzori electrochimici pentru gaze. Av├ónd un volum mare, reu╚Öesc s─â urm─âresc─â gazele p├ón─â la niveluri de 1PPB. Toate acestea cu o acurate╚Ťe excelent─â datorit─â designului electronic inovator care minimizeaz─â nivelurile de zgomot la concentra╚Ťii sc─âzute. Noul design m─âsoar─â ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon, particulele (PM1 / PM2.5 / PM10) ╚Öi temperatura, presiunea barometric─â ╚Öi umiditatea.

Noua placa de baza

Placa de baz─â actual─â este o itera╚Ťie complet noua a celei anterioare. Am plecat de la zero, pentru a face loc tuturor ideilor noi.

Noua plac─â de baz─â uRADMonitor CITY, randare 3D


Noua plac─â de baz─â ofer─â noi func╚Ťii pentru acest senzor complex:

  • Conectivitatea Ethernet este acum ad─âugat─â listei deja bogate de op╚Ťiuni: LoRaWAN, WIFI sau GSM.
  • O surs─â de alimentare modular─â care face repara╚Ťiile mai u╚Öoare, dar ne permite ╚Öi s─â personaliz─âm unit─â╚Ťile pentru utiliz─âri mai diverse. De exemplu, acum avem 3 surse de alimentare proiectate pentru modelul CITY, care pot func╚Ťiona cu tensiuni de intrare diferite. Varianta uzual─â permite alimentarea aparatului cu orice voltaj ├«ntre 6 ╚Öi 60V dar exist─â ├«nc─â dou─â bazate pe un semiconductor diferit care pot lua tensiune de intrare de la 6 la 24V, respectiv de la 6 la 100V.
Modulul de alimentare al uRADMonitor CITY , model 60V echipat implicit
  • Cu suport Ethernet ╚Öi o surs─â de alimentare care poate lua p├ón─â la 60 V (sau 100 V cu sursa de alimentare alternativ─â), utilizarea POE devine posibil─â.
  • Suport GPS ├«ncorporat, cu anten─â ├«ncorporat─â. Acum, toate unit─â╚Ťile CITY vor avea loca╚Ťia determinat─â automat
  • Noile pl─âci de baz─â pot ╚Ťine o baterie re├«nc─ârcabil─â Li-Ion 18650 de mare capacitate ╚Öi exist─â un sistem de gestionare a energiei cu comutatoare P-CH care poate comanda placa ├«ntr-o manier─â eficient─â din punct de vedere energetic, inclusiv intervale de hibernare cu oprire complet─â a aliment─ârii. Nivelurile bateriei sunt monitorizate constant de microcontroler, pentru a servi logica de gestionare a energiei. Av├ónd o capacitate de func╚Ťionare a bateriei, conectivitatea radio ╚Öi GPS ├«ncorporat deschide calea utiliz─ârii mobile! Unit─â╚Ťile CITY pot fi instalate pe platforme ├«n mi╚Öcare ╚Öi vor m─âsura calitatea aerului ├«n timp ce se mi╚Öc─â pe hart─â! (*)
  • Un slot pentru un micro SDCARD pentru a salva toate datele local. Cardul este de mare capacitate (gigabytes), care poate p─âstra toate m─âsur─âtorile timp de luni de zile. Acestea pot fi desc─ârcate oric├ónd. (*)
  • Port de extensie. Mai mul╚Ťi senzori pot fi ad─âuga╚Ťi ├«n CITY ╚Öi agrega╚Ťi cu datele unit─â╚Ťii. Portul de extensie include, de asemenea, pini I/O generali, care pot fi utiliza╚Ťi pentru a controla LED-uri, relee, ventilatoare ╚Öi multe altele.

(*) Bateria ╚Öi cardul SD sunt op╚Ťionale ╚Öi nu sunt echipate ├«n configura╚Ťia implicit─â a unit─â╚Ťii CITY.

Noua carcas─â de exterior

Datorit─â dimensiunii ╚Öi greut─â╚Ťii mari, versiunile anterioare aveau solu╚Ťii complicate pentru carcasa unit─â╚Ťii. Trebuia s─â func╚Ťioneze ├«n aer liber, s─â ofere ventila╚Ťie adecvat─â ╚Öi protec╚Ťie electronicii aflate la interior.

Acum am proiectat o carcasă superioară, imensă, pentru unitatea CITY. Am optat pentru o carcasă de tip Stevenson de înaltă calitate (Stevenson shield), realizată din plastic ASA durabil, rezistent la UV.

Piese de produc╚Ťie a carcasei

Aceast─â solu╚Ťie este foarte asem─ân─âtoare cu ceea ce folosim ├«n senzorul “model A4“, dar dimensiunea este de c├óteva ori mai mare. A trebuit s─â folosim materiale plastice mai dure ╚Öi pere╚Ťi mai gro╚Öi. Cele 6 elemente Stevenson sunt realizate din plastic ASA ╚Öi sunt fixate ├«mpreun─â cu 4 tije filetate lungi. Exist─â dou─â op╚Ťiuni pentru a pune acest lucru ├«n produc╚Ťie: matri╚Ť─â de injec╚Ťie de plastic sau imprimare 3D. In mod normal mergem pe o matrita de injectie cand suntem 100% siguri ca nu vor fi schimbari viitoare, cel putin pe termen scurt. Am f─âcut deja c├óteva modific─âri la piesele din plastic, a╚Öa c─â era evident c─â mai sunt lucruri de ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi nu ne putem angaja (├«nc─â) la o matri╚Ť─â, c─â odat─â ce o facem trebuie s─â o folosim neschimbata pentru a ne amortiza costurile (mari) ini╚Ťiale.

Imprimarea 3D a unui element al carcasei


Capacul inferior este fabricat din aluminiu anodizat de 2 mm, care vine ├«n 3 variante pentru a g─âzdui diferitele op╚Ťiuni de conectivitate: CITY cu conectivitate Ethernet va avea nevoie de un conector RJ-45, ├«n timp ce LoRaWAN CITY va avea nevoie de o deschidere rotund─â de 7 mm pentru conectorul de anten─â SMA.

Senzori uRADMonitor în scuturi Stevenson, de la stânga la dreapta: CITY, A4, A3. Dimensiunea orașului este impresionantă

├Än partea de jos, exist─â un capac cu deschideri pentru diferi╚Ťii conectori. Acesta este realizat din aluminiu de 2 mm, anodizat negru:

Vedere de jos a carcasei uRADMonitor CITY

Textele ╚Öi logo-ul sunt imprimate prin gravare cu laser. Iat─â un videoclip rapid care arat─â acest pas de fabrica╚Ťie:

Baza este sus╚Ťinut─â de un suport personalizat din o╚Ťel inoxidabil A3, folosit pentru a monta senzorul pe un perete sau pe un st├ólp.

Amprenta și coordonatele găurilor de prindere

Noi schimb─âri

Cele 4 tije lungi filetate care ╚Ťin piesele din plastic ├«mpreun─â sunt ├«n╚Öurubate cu 4 piuli╚Ťe rotunjite (ciuperci) din o╚Ťel inoxidabil ├«n partea de sus, care sunt vizibile ├«n imagini. Acest design ini╚Ťial a fost foarte bun ╚Öi rapid de asamblat, totu╚Öi am venit deja cu o ├«mbun─ât─â╚Ťire.

Partea superioar─â din plastic este acum complet ├«nchis─â. Tijele filetate se conecteaz─â la 4 piuli╚Ťe interne ├«ncorporate ├«n plastic. Astfel putem evita cele 4 orificii care in unele cazuri pot fi problematice cand vine vorba de ploaie, chiar daca suruburile sunt bine stranse, este mai bine sa existe protectie deplina. Partea de sus este acum complet plat─â. Iat─â cum arat─â asta acum:

Mutarea piuli╚Ťei ├«n interiorul capacului superior este o ├«mbun─ât─â╚Ťire important─â a designului

E bine c─â nu ne-am angajat ├«nc─â la o matri╚Ť─â, deoarece aceast─â schimbare ar fi f─âcut-o dep─â╚Öit─â (cam repede ╚Öi la un cost enorm).

Noul firmware

Software-ul care ruleaz─â pe aceste dispozitive a primit actualiz─âri majore. A trebuit s─â implement─âm drivere pentru noii senzori, redundan╚Ť─â pentru senzorii MEM ╚Öi compensare pentru noua carcas─â Stevenson (care este foarte bine ventilat─â). O aten╚Ťie deosebit─â a fost acordat─â mecanismului de economisire a energiei care func╚Ťioneaz─â cu sistemul de management al bateriei. ├Än c├óteva cuvinte, dispozitivul verific─â nivelul bateriei ╚Öi va intra ├«n stare de hibernare dac─â ├«nc─ârcarea bateriei este insuficient─â pentru a sprijini func╚Ťionarea ╚Öi va relua odat─â ce este disponibil─â mai mult─â energie.

Utilitar Cloc, numărând fișierele de cod pe cel mai recent firmware

Au fost ad─âugate drivere Ethernet pentru a sprijini noua op╚Ťiune de conectivitate. Desigur, aceste caracteristici sunt definite de un fi╚Öier de configurare personalizat specific fiec─ârui dispozitiv ╚Öi primeaz─â economia de memorie (sunt compilate doar optiunile strict necesare pentru fiecare aparat). Serverul web ├«ncorporat a fost, de asemenea, actualizat pentru a prezenta noile informa╚Ťii, precum coordonatele GPS, nivelul bateriei, tensiunea intern─â, ├«mpreun─â cu citirile de la senzori.

Senzori ╚Öi capacit─â╚Ťi

uRADMonitor CITY m─âsoar─â urm─âtorii parametri:

SenzorParametruMinimMaxim
MEMSTemperatura-40 ┬░C+85 ┬░C
Umiditate0% RH100% RH
Presiune Barometrica300 hPa1100 hPa
Senzor optic particulePM1.00 ╬╝g/m┬│1000 ╬╝g/m┬│
PM2.50 ╬╝g/m┬│1000 ╬╝g/m┬│
PM100 ╬╝g/m┬│1000 ╬╝g/m┬│
Electrochimic 1PPBOzon0 ppm1ppm
Electrochimic 1PPBDioxid de Azot0 ppm1 ppm
Electrochimic 1PPBDioxid de Sulf0 ppm1 ppm
Electrochimic 1PPBMonoxid de Carbon0 ppm10 ppm
Fișa tehnică completă este disponibilă pe pagina produsului.

Calibrarea celulelor electrochimice

Senzorii utiliza╚Ťi ├«n uRADMonitor┬« CITY, ├«n special cei pentru determinarea concentra╚Ťiei de gaze, ofer─â m─âsur─âtori la o rezolu╚Ťie de 1PPB, valoare greu de egalat de alte produse de pe pia╚Ť─â. Aceasta performanta este rezultatul unui design electronic extrem de atent, unde semnalul util este diferentiat de nivelul de zgomot prin metode inovatoare.

Imagine: Testarea individuală a celulelor electrochimice utilizate în Model CITY

Deoarece aceste aspecte sunt extrem de sensibile, fiecare celul─â de gaz este testat─â individual ├«n laborator pentru a asigura performan╚Ťa final─â a dispozitivelor uRADMonitor┬« CITY ╚Öi este emis─â o fi╚Ö─â de testare validat─â de operator. Astfel, avem certitudinea c─â senzorii no╚Ötri vor m─âsura cu o foarte bun─â acurate╚Ťe cele mai mici varia╚Ťii ale gazelor urm─ârite.

Teste de performan╚Ť─â ╚Öi varia╚Ťii ├«ntre dispozitive

Anteriorul uRADMonitor CITY (versiunea anterioara HW104) tocmai a fost testat ├«n timpul AIRLAB 2023 ├«mpotriva a zeci de alte produse concurente ╚Öi va mai trece ceva timp p├ón─â c├ónd vom trimite noua itera╚Ťie unui alt laborator pentru noi teste. Raportul este disponibil pe platforma lor interactiv─â sau aici.

Acum am efectuat c├óteva teste locale cu itera╚Ťia hardware actual─â, ├«n special pentru a demonstra performan╚Ťa ├«mbun─ât─â╚Ťit─â, prin comparatia variatiei inter-aparat (abaterile ├«ntre mai multe dispozitive care functioneaza in paralel). ├Än acest scop, au fost conectate ├«n paralel 5 unit─â╚Ťi de testare CITY:

Unit─â╚Ťile uRADMonitor CITY ruleaz─â ├«n paralel pentru teste de varia╚Ťie ├«ntre dispozitive


Iat─â c├óteva dintre rezultate care arat─â o corela╚Ťie excelent─â ╚Öi varia╚Ťii foarte mici ├«ntre dispozitive:

Test de temperatur─â

Test de umiditate

Test de particule PM2.5

Test de ozon (~17 PPB)

Test cu dioxid de sulf (~10 PPB)

Test de monoxid de carbon

Test barometric, cu corela╚Ťie perfect─â

Concluzie

Din punct de vedere tehnic, este mai u╚Öor s─â se ob╚Ťin─â o bun─â corela╚Ťie ├«ntre dispozitive la concentra╚Ťii mari de gaz, unde erorile relative se vor ascunde ├«n amplitudinea mai mare a m─âsur─âtorilor. Pe de alt─â parte, la concentra╚Ťii foarte mici de gaz, fiecare eroare mic─â devine evident─â. Concentra╚Ťiile de gaze ├«n aceste teste au fost foarte mici, de ordinul c├ótorva PPB, f─âc├ónd performan╚Ťa de corelare bun─â demonstrat─â aici, un rezultat excelent!