Innovation Labs a sărbătorit un deceniu de activitate în slujba antreprenoriatului și inovării românești. Evenimentul a avut loc luni la Opera Națională București, reunind reprezentanți ai startup-urilor tech, ai celor nouă parteneri principali ai programului, investitori și prieteni ai ecosistemului de inovație.

In fața unui public de peste 500 de spectatori, Gala Innovation Labs a fost o oportunitate de a arăta recunoștință față de partenerii programului și mândria față de performanțele și succesele participanților, validate de-a lungul acestor ani.

Câștigătorii Galei Innovation Labs

Principalii parteneri ai programului au fost felicitați pentru angajamentul lor de a promova inovarea și 11 startup-uri de succes din totalul de peste 60 din program au primit trofee pentru excelența lor în inovare.

uRADMonitor a primit „Premiul de excelență în inovare” de la CEO-ul Orange, doamna Liudmila Climoc. Domnul Radu Motisan a luat trofeul pentru uRADMonitor și a profitat de acest moment pentru a felicita programul pentru că a atins primul său deceniu, numindu-l metaforic „Innovation Society”, deoarece a ajuns la un punct în care expunerea sa este vizibila in întreaga societate, mult dincolo de laboratoarele universitatii de unde a început.

Parteneriatul uRADMonitor cu Orange datează din 2016

Uniți pentru inovare: Raluca Dumitrica (ORO PR), Monica Obogeanu (Orange Fab), Radu Moțișan (uRADMonitor), Liudmila Climoc (CEO ORO), Cristian Patachia (ORO Innovation)
  • În 2016, a fost creat produsul „uRADMonitor A3”, care a fost imediat implementat de Orange în orașul Cluj-Napoca, dar de data aceasta în autobuze, făcând acest lucru un “Global First”: primii senzori IOT pentru calitatea aerului instalați în transportul public, oferind masuratori complete cu doar câteva aparate A3 într-un oraș întreg! Pentru noi a fost foarte interesant să avem șansa de a folosi un oraș întreg ca banc de testare, la îndemâna noastră. „Modelul A3” a evoluat într-un sistem complex, care a devenit produsul nostru cel mai bine vândut.
O prima varianta a Modelului A3 instalata pe un autobuz din Cluj Napoca
  • Cluj-Napoca a fost doar unul dintre multele orașe pe care le-am dota cu senzori în parteneriat cu Orange. Au acoperit toate costurile, permițându-ne să ne concentrăm la munca de dezvoltare a unei tehnologii tot mai bune.
Mai multe orașe acoperite cu senzori uRADMonitor în parteneriat cu Orange
  • 2016 a fost anul în care am inceput sa folosim tehnologia LoRaWAN. Orange a excelat în a face disponibilă această tehnologie IOT foarte devreme și am fost printre primii care au profitat de ea, o fereastră de oportunitate foarte bună. A fost minunat să avem senzorii noștri să transmita radio pe mai mult de 15 km, oferind măsurători de #calitatea aerului din cele mai îndepărtate zone. Dispozitivele noastre compatibile LoRaWAN ne-au adus vânzări considerabile și au contribuit foarte mult la dezvoltarea companiei noastre, deoarece tehnologia a fost foarte bună.
Primul senzor uRADMonitor #airquality peste LoRaWAN cu Bosch BME680 și Microchip RN2483
  • uRADMonitor s-a înscris la Innovation Labs 2016 și până la sfârșitul competiției a ajuns unul dintre Câștigători. uRADMonitor a primit și premiul special de la CTO-ul Orange de la acea vreme, Stefan Slavnicu, pe scena principală Innovation Labs 2016.
Stefan Slavnicu si CEO-ul uRADMonitor Radu Motisan la Innovation Labs 2016
  • Până la sfârșitul anului 2016, Alba Iulia – primul oraș inteligent românesc a ocupat titlurile din presă datorită investițiilor uriașe ale companiilor de tehnologie care au adus o infuzie cu cele mai noi produse și servicii digitale in acest oraș. Cu Orange am implementat mai mulți senzori cu comunicatie LoRaWAN. Astfel uRADMonitor a făcut parte din întregul concept Alba Iulia #smartcity, fiind citați în presă de mai multe ori pentru anii ce au urmat, o expunere extraordinară pentru compania noastră, adusa laolaltă cu multe nume consacrate ale industriei.
Participanții la conferința Alba Iulia #SmartCity, (C) 2016 Orașul Alba Iulia
uRADMonitor la Paris @ Vivatech
  • uRADMonitor a fost apoi acceptat în Orange Fab , programul de accelerare Orange. Ne-a permis să ne extindem și mai mult proiectele comune, implementând mai mulți senzori sau testând noi tehnologii (LTE-M, Liveobjects).

Densitatea întregului suport oferit de Orange startup-ului nostru este uluitoare. Și noi suntem doar unul dintre cei mulți din programele lor. După cum sa spus pe scenă, suntem recunoscători pentru parteneriatul și încrederea pe care am primit-o!

Innovation Labs în cifre

Peste 1300 de echipe s-au înscris la hackathon-urile naționale în cei zece ani de program Innovation Labs. 520 de startup-uri au fost mentorate pentru a le ajuta să-și dezvolte afacerea și, în cele din urmă, 188 dintre ele au ajuns la Demo Day, Marea Finală anuală. 61 dintre aceste echipe cumulează astăzi o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro (sau 207 de milioane de dolari).

Momente artistice deosebite au completat seara

Orchestra Operei Naționale București a pregătit două momente cu totul speciale care au indus vibrații unei serate deja foarte emoționante.

Daniel Jinga a dirijat două momente artistice tematice, foarte potrivite spiritului Innovation Labs. Participanții s-au bucurat de scene din jocuri retro care au evoluat încet spre tehnologia modernă pe care o cunoaștem astăzi, demonstrând o parte din inovația pe care am ajuns să o trăim chiar noi

Felicitări Innovations Labs pentru munca extraordinară pe care ați făcut-o în sprijinirea dezvoltării de companii noi și inovatoare și mulțumim tuturor partenerilor care v-au susținut pentru a face acest lucru posibil!