,,Toți ne dorim un Brașov cu un aer mai curat, mai ales că poluarea ne afectează pe fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, o mare parte dintre măsurile pe care le-am luat sau le vom lua în perioada următoare vizează acest domeniu, pentru că atunci când vorbim de calitatea aerului, vorbim despre cât de sănătoși vom fi peste câțiva ani, noi și copiii noștri. Pentru a putea lua cele mai bune decizii, trebuie să vedem cu ce probleme ne confruntăm în fiecare zonă, care sunt cauzele acestei poluări, astfel încât să putem implementa măsurile adecvate. În acest moment monitorizăm 29 de zone din oraș. Multe dintre acestea sunt zone unde de-a lungul timpului au existat sesizări sau unde există risc ridicat de poluare industrială, intersecțiile cu trafic, dar și zone în care, doar în anumite perioade, există o încărcare foarte mare de trafic. Vă invit, pe toți brașovenii, să verificați calitatea aerului din oraș, fie accesând portalul primăriei, www.brasovcity.ro, secțiunea poluare/calitatea aerului, fie direct pe site-ul uradmonitor.com. De exemplu, la această oră (12.30, n.n.), aerul din Brașov este destul de curat, majoritatea parametrilor fiind în zona verde, fie că vorbim de PM-uri, de dioxidul de carbon sau formaldehidă”, a precizat primarul Allen Coliban.

Brașovul dispune de 70 de senzori de monitorizare a calității aerului

Primăria Brașov a extins rețeaua de monitorizare a calității aerului cu 17 senzori noi și dispune acum de un total de 29 de puncte monitorizate. La acestea se adaugă senzorii instalați individual de cetățeni, ONG-uri dar și cei instalați de companii , inclusiv senzorii mobili instalați pe autobuze. Astfel numărul de senzori din Brașov și zonele limitrofe ajunge la 70 de unități, contribuind la o imagine mult mai clară asupra surselor de poluare din zonă.

Senzori uRADMonitor A3 cu conectivitate GSM instalați de Primăria Brașov

Lotul nou de senzori a fost instalat de compania Flash Lighting Services și cuprinde 10 aparate multiparametru uRADMonitor A3, 5 senzori SMOGGIE și 2 senzori uRADMonitor CITY. Aceste aparate măsoară parametri specifici care includ temperatura aerului, umiditatea relativă, pulberi în suspensie PM1 / PM2.5 / PM10, concentrația de gaze toxice precum formaldehidă, ozonul, dioxidul de sulf, dioxidul de azot sau monoxidul de carbon. Aparatele au fost evaluate timp de 4 luni în cadrul competiției AIRLAB 2021 Paris, unde au obținut 2 premii pentru performanțele tehnice deosebite.

Instalarea senzorilor

Aparatele uRADMonitor A3 au fost livrate în noile carcase de exterior de tip Stevenson, care protejează electronică și permite utilizarea la exterior în mod direct.

Aparat uRADMonitor A3 în carcasa Stevenson instalat pe un stâlp de semafor în Brașov

Pentru celelalte aparate, compania Flash Lighting Services a realizat containere protective ventilate:

Accesul la date

Datele în timp real pot fi consultate pe site-ul primăriei Brașov, la secțiunea Servicii Cetățeni -> Mediu, contribuind la o informare transparentă a brașovenilor privind calitatea aerului pe care îl respiră. Datele sunt disponibile și prin API-ul uRADMonitor pentru integrare în alte sisteme sau pentru analiză în cazul unor proiecte de cercetare pe datele de calitate a aerului disponibile.

Mai multe informații pot fi găsite și în presă locală: