Municipiul Bistri╚Ťa, prin Prim─âria Bistri╚Ťa, a instalat 18 senzori de mediu multiparametru ├«n cadrul programului “Zero Carbon Cities” finan╚Ťat de Uniunea European─â prin UrbAct. Senzorii folosi╚Ťi sunt de dou─â tipuri, uRADMonitor A3 ╚Öi uRADMonitor SMOGGIE-CO2, produ╚Öi de compania rom├óneasc─â Magnasci ├«n Timi╚Öoara ╚Öi au fost premia╚Ťi la nivel mondial pentru performan╚Ťele tehnice deosebite.┬áMagnasci a sus╚Ťinut efortul prim─âriei Bistri╚Ťa printr-un discount preferen╚Ťial, acordat prin campania “Aer pentru Bistri╚Ťa” de facilitare a ac╚Ťiunilor de instalare de senzori la nivel de comunitate.

Harta cu senzori a municipiului este disponibil─â la adresa www.uradmonitor.com/bistrita

To╚Ťi ace╚Öti senzori monitorizeaz─â nivelul de CO2, pentru a putea urm─âri ├«ndeplinirea angajamentelor municipiului de reducere a amprenetei de CO2 pe termen lung dar ╚Öi al╚Ťi parametri de interes. Conform fi╚Öei tehnice, fiecare aparat uRADMonitor A3 urm─âre╚Öte 10 indicatori care includ: Temperatura Aerului, umiditatea, Concentra╚Ťia de pulberi PM1, PM2.5, PM10, Compu╚Öii organici volatili, Concentra╚Ťia de formaldehid─â, Ozonul, Dioxidul de carbon ╚Öi nivelul de zgomot.

Astfel pe l├óng─â CO2 sunt monitoriza╚Ťi factori care ╚Ťin de calitatea aerului ╚Öi pot avea un impact asupra s─ân─ât─â╚Ťii bistri╚Ťenilor. Aici amintim de concentra╚Ťia de particule ├«n suspensie (PM1, PM2.5, PM10), concentra╚Ťia de formaldehid─â, nivelul de compu╚Öi organici volatili. Prin inform─âri in timp real, sunt avertizate categoriile vulnerabile de popula╚Ťie ca s─â poat─â reduce expunerea la un aer poluat, atunci c├ónd e cazul:

Infrastructură uRADMonitor avertizează automat atunci când poluarea devine periculoasă pentru sănătate

Nivelul de zgomot ajut─â la construirea unei h─âr╚Ťi de zgomot la nivelul municipiului dar ╚Öi la estim─âri privind traficul ├«n ora╚Ö. Iat─â cum arat─â ├«n cifre zgomotul la nivel de ora╚Ö ├«n ultima s─âpt─âm├óna a anului 2021. Zilele libere apar cu valori de zgomot reduse, corespunz├ónd unui trafic mai redus. Fiecare culoare reprezint─â un senzor independent:

Un element de noutate ├«n cadrul acestui demers a fost instalarea unui num─âr de senzori ├«n ╚Öcolile din Bistri╚Ťa. Astfel mai multe s─âli din gr─âdini╚Ťe, ╚Öcoli sau licee au fost dotate cu senzori care monitorizeaz─â concentra╚Ťia de CO2 ╚Öi o indic─â discret sub form─â unui led color.

Senzor uRADMonitor SMOGGIE-CO2 instalat la Gr─âdini╚Ť─â Nr. 10

├Än toate aceste cazuri se observ─â cre╚Öterea concentra╚Ťiei de CO2 ├«n timpul orelor de program, c├ónd sala e populat─â. Se observ─â ╚Öi aerisirea periodic─â pe graficul de temperatur─â: c├ónd se aerise╚Öte, scade temperatura ├«n sala, fiind o perioada de iarn─â dar scade ╚Öi concentra╚Ťia de CO2.

├Än exemplul de mai jos, cadrele nu au fost instruite s─â aeriseasc─â ├«n mod special, dar au f─âcut-o ca r─âspuns la ledul ro╚Öu al senzorului de pe perete. Urm─ârind datele, se vede c─â aerul devine imediat mai bun ╚Öi concentra╚Ťia de CO2 scade. Concomitent ├«n sal─â, ledul trece pe verde. Copiii au astfel parte de un mediu mai s─ân─âtos pentru desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor. Altfel, Dioxidul de carbon poarte, ├«n concentra╚Ťii mari, s─â afecteze func╚Ťiile cognitive ╚Öi s─â reduc─â puterea de concentrare sau chiar s─â produc─â dureri de cap.

Aerisirile periodice se observă pe graficul de temperatura și au că rezultat scăderea imediată a CO2-ului

Similar, la o ╚Öcoal─â din Valea Lupului Ia╚Öi, a fost f─âcut un studiu privind cre╚Öterea CO2-ului ├«ntr-o sala de clasa, ├«n func╚Ťie de num─ârul de elevi prezen╚Ťi ╚Öi frecven╚Ťa aerisirii. Au fost publicate ╚Öi concluzii privind valorile atinse dar ╚Öi recomand─âri privind limitarea cre╚Öterii de CO2 care influen╚Ťeaz─â negativ activitatea copiilor la clasa.

Prin acest mecanism se ├«ncurajeaz─â formarea de deprinderi s─ân─âtoase, ├«n╚Ťelegerea cauzelor din spatele polu─ârii dar ╚Öi educarea tinerei genera╚Ťii pe direc╚Ťia unui comportament sustenabil, pentru un viitor mai curat, mai vrd. P─ârin╚Ťii pot ╚Öi ei s─â urm─âreasc─â ├«n timp real situa╚Ťia din ╚Öcoal─â copiilor ╚Öi devin ╚Öi ei parte a mecanismului de control al polu─ârii. Mai pu╚Ťine ma╚Öini cu motorul pornit ├«n parcarea ╚Öcolilor ╚Öi un aer mai bun in orase. Astfel ├«ncet, prin pa╚Öi m─ârun╚Ťi, efortul cre╚Öte p├ón─â la nivelul municipiului, contribuind la o ├«mbun─ât─â╚Ťire a calit─â╚Ťii vie╚Ťii pe termen lung.

Unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt unde au fost instala╚Ťi senzori sunt: ╚ścoala Gimnazial─â nr.4, Gr─âdini╚Ťa nr.10, Liceul cu program sportiv, Colegiul Na╚Ťional Andrei Mure╚Öanu, ╚ścoala Gimnazial─â Nr.7 Vii╚Öoara, Extensia universitar─â UBB, ╚ścoala Verde ╚Öi ╚ścoala Gimnazial─â Liviu Rebreanu, asigur├óndu-se astfel ╚Öi acoperirea cu senzori a unei suprafe╚Ťe mari din ora╚Ö.

Senzor Smoggie-CO2 într-o sala de clasa la Colegiul Liviu Rebreanu

“Pentru c─â ╚Ötim c─â oamenii devin mai responsabili ╚Öi mai con╚Ötien╚Ťi atunci c├ónd au acces la date transparente, ├«n timp real, ne continu─âm campania cu achizi╚Ťionarea ╚Öi instalarea a 18 senzori de poluare a aerului, exterior ├«n zonele de trafic ale ora╚Öului, dar ╚Öi interior, in cateva scoli. Datele de la senzori vor fi disponibile pe aplica╚Ťia mobil─â ╚Öi, de asemenea, pe o platform─â online specific─â, astfel ├«nc├ót fiecare membru al comunit─â╚Ťii s─â poat─â fi implicat ├«n efortul de monitorizare. Av├ónd aceste date oamenii ╚Öi studen╚Ťii ├«n╚Ťeleg cauza ╚Öi efectul de a deveni ei ├«n╚Öi╚Öi parte a mecanismului de combatere a polu─ârii prin decizii individuale de consum: transport, energie, cheltuieli, produse cu impact nociv etc.” au transmis reprezenta╚Ťii Prim─âriei Bistri╚Ťa ├«n cadrul proiectului URBACT.